Home

Cattery

Poezen

Katers

Kittens

Links

Cattery Terra de Bernescot

of hoe het allemaal begon.


Toen in december 1979 Blue King's Senka haar intrede deed in ons gezin, had ik nooit kunnen vermoeden dat zij het begin zou worden van wat ik nu, na meer dan 25 jaar, een uit de hand gelopen hobby zou noemen.
Zij was een van de laatste kittens uit de blue King's Cattery van de familie Boonstra uit Osdorp. Mevrouw Boonstra was een zus van mijn moeder en zij vond het wel leuk dat er toch iemand in de familie een katje had van hen.
We lieten ons overhalen om eens een keertje met Senka te showen en daar liepen we de eigenaars van Sachja van Katyn tegen het lijf. Van het een kwam het ander en we maakten een afspraak om Senka eens te laten dekken door deze kater. Het resultaat: in februari 1981 werd er bij ons een nestje geboren: de katers Youri en Josha en poesje Anouschka. Youri ging bij een gezin in het Antwerpse wonen en Josha en Anouschka bleven bij ons. We waren intussen besmet met het showvirus en zochten een geschikte kater voor Anouschka.


Ondertussen hadden we ons wat meer verdiept in de geschiedenis van de Blauwe Rus en begonnen we stambomen te bestuderen. In die tijd zag je nog heel wat Siamezen zichtbaar op de stambomen staan en we hielden er dus rekening mee dat Anouschka wel eens Blue-point rusjes op de wereld zou kunnnen zetten. Wat ook gebeurde. Ze kreeg 1 Russisch Blauw poesje, Katja en twee Blue-pointed poesjes die we Sirikit en Ositha noemden.Dus deze keer geen Russische namen, maar wel Oosterse!
Die twee pointjes zagen er wel leuk uit, maar het was zeker niet onze bedoeling om daarin verder te gaan. Dus beslisten we om letterlijk onze grenzen te verleggen. Via Wil Smets, een bevriende fokker van Russen en Britten, kwamen we in contact met de Russian Blue Breeders Association in Engeland. Via deze mensen leerden we o.a. Joe en Betty Bury van de Globury Cattery kennen en hadden we het geluk om bij hen een kater te kunnen kopen, de in July 1983 geboren Globury Zhivago (Blue).Een paar maanden later zagen we op een show in Stratford-upon-Avon een beeld van een poes, Kulak Lysenko(Pinky). Beide katten ging ik een paar maanden later in Londen ophalen en dit duo betekende een goede start van onze Blauwe Russenfok met hoofdzakelijk engelse lijnen. We wilden ernstig werk maken van dit prachtige, maar toendertijd grotendeels onbekende ras en op gezondheid, karakter en schoonheid (in die volgorde) fokken. Blue bleek zijn zijn superzachte karakter en korte, dikke dubbele vacht goed mee door te geven aan zijn kittens. Hij is nog steeds terug te vinden in vele stambomen. Samen met Pinky "produceerde"hij het typische uiterlijk van de Engelse Blauwe Rus.


De jaren gingen in een vaart voorbij en ik herinder me nog elke kat die bij ons geboren werd en ook stierf. Blue overleed in oktober 1999. Pinky stierf enkele jaren vroeger aan melkklierkanker, een aandoening die jammer genoeg veel fokpoezen treft.


In 1999 besloot ik om toch een nieuwe dekkater te gaan zoeken. Liefst eentje met minstens hetzelfde karakter als Blue. En die jongen vond ik bij de Stari Cattery in Maidstone, Engeland. Stari Chaika, geboren in juni 2000, kwam ons Blauwe Russengezin vervoegen in het najaar van datzelfde jaar.
Ik had ontzettend veel geluk met hem. Niet alleen was hij nog zachter dan Blue, maar hij vererfde dat fantastische karakter ook meerendeels door. Chaika liep vrij rond in huis tussen de andere katten en zette nauwelijks "zijn vlag", tot begin van dit jaar, 2005. Geen enkele poes of kastraat was nog veilig voor hem. Hij wilde alles dekken. Ik vond dat het tijd werd om hem met pensioen te laten gaan en vlak voor Kerstmis 2005 werd hij gecastreerd. Hij is nu zichtbaar rustiger en lijkt tevredener.
Uit zijn laatste dekking met Zvezda heb ik een poesje, Ghzelka en een katertje, Luka gehouden. Ghzelka is een van mijn fokpoezen en Luka is een gezellige kastraat. Als laatste versterkt Larissa, een dochter van Gzhelka, het poezenteam


Nog even een toelichting op de keuze van onze catterynaam. De meeste Blauwe Russenfokkers kiezen voor een Russische of Russisch klinkende naam. Wij kozen voor een 11de eeuwse naam voor de streek rond Antwerpen waar onze Cattery geboren werd. Terra de Bernescot betekend letterlijk "het land van het berenschot". Er werden daar varkens gekweekt en om de zeugen van de beren te scheiden maakte men schotten. Vandaar de naam "Berenschot". Toevallig ben ik al jarenlang supporter van eersteklasser "Beerschot"en zodoende viel alles mooi op z'n plaats.
Annemarie MariŽn